Oliwki - pyszny dodatek do dań i sałatek

Oliwki to owoce przez jednych uwielbiane, a przez innych niesłusznie unikane.
Rosnące w klimacie śródziemnomorskim, czyli np. Grecji, rosnące na drzewach niewielkie owoce w krajach swojego pochodzenia są obowiązkowym elementem diety. Mogą różnić się od siebie zależnie od momentu zebrania i obróbki, jednak będą to te same oliwki.

Podobno w zależności od kraju pochodzenia oliwki smakują inaczej, jednak cechują je wszystkie te same zdrowotne właściwości.

Oliwki to przede wszystkim bogate źródło kwasów tłuszczowych (tzw. "Dobry tłuszcz"), wspomagających pracę serca. Są też jednym z produktów o potwierdzonym działaniu, które zapobiegają migrenom. Kwas oleinowy zawarty w oliwkach zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krwionośnego, a nawet raka piersi.

Liczne witaminy: wit. z grupy B, witamina A, C czy E to kolejne zalety oliwek, a na tym nie koniec, bo oliwki zawierają też cenne minerały: żelazo, potas czy fosfor. Ważne jest również ich rodzaj, kolor jak i miejsce pochodzenia, zobaczcie sami https://donki.com.pl/pl/c/Oliwki/7.


Jak jeść oliwki?


Tak jak tylko przyjdzie nam do głowy! Oliwki świetnie nadają się na przystawkę, nadziane na wykałaczke, zarówno same jak i z dodatkami (np. serem feta) razem z winem stanowią połączenie idealne. W roli dania oliwki są ważnym składnikiem śródziemnomorskich sałatek i częstym dodatkiem do pizzy. Służą także do przygotowania pasty - tapenady, później zjadanej z chrupiącą bagietką.

Zachęcam więc do jedzenia oliwek nie tylko podczas wakacji w ciepłych krajach, ale i regularnie, w naszym nieco mniej korzystnym klimacie ;)


Komentarze