Miód tymiankowy - mniej słodyczy, więcej zdrowia

Miód jako taki to produkt, którego raczej nikomu przedstawiać nie trzeba. Produkowany przez pracowite pszczółki, pozyskiwany z roślin nektarujących, to słodycz, której smak i właściwości są nie do podrobienia.

Ostatnie lata co prawda nie były zbyt miododajne - późne przymrozki i niskie temperatury w kluczowych dla rozwoju roślin i pszczół momentach utrudniły pszczelarzom życie. Mimo to możemy cieszyć się miodami rzepakowymi, malinowymi, gryczanymi czy lipowymi.

Co jednak powiedzieli byście na miód tymiankowy ? W naszym kraju popularny tylko w regionach o tradycjach zielarskich, jednak w krajach śródziemnomorskich jest on o wiele szerzej znany.

Miód tymiankowy cechuje bursztynowa barwa i bardzo mocny aromat, w którym wyczuć daję się wyraźna korzenna nuta tymianku. W porównaniu do innych miodów, tymiankowy wyjade się mniej słodki, o kwaskowym posmaku.



Jaki miód wybrać?


Jak każdy miód i ten ma szereg właściwości zdrowotnych pomagających przy takich problemach jak : grypa, zapalenia gardła, przeziębienie, kaszel, schorzenia dróg oddechowych czy jelit i przewodu pokarmowego. Pomaga także przy zapaleniu dróg moczowych czy przypadłościach ginekologicznych.

Jego zastosowanie kulinarne jest tak samo szerokie jak każdego innego miodu, bywa jednak często dodawany do miodów pitnych by zintensyfikować ich aromat.

Komentarze